Pedoman dari Secebis Nota Bunuh Diri Pelajar Unimas 30.03.2011

Mungkin agak kurang enak dan kurang sesuai jika aku membuat entry ini tetapi moga entry ini dapat menjadi panduan pada kita yang masih berpegang kepada agama dan masih lagi percaya BUNUH DIRI ADALAH DOSA BESAR.

Dari apa yang aku amati dari 'nota bunuh diri' dari blognya..ya! dia mempunyai blog, aku mengetahuinya dari seorang rakan maya yang juga merupakan bekas graduan dari unimas.

Jika benar itu blognya, memang ada terselit dua entry terakhir sebagai bukti yang dia benar-benar nekad untuk bunuh diri dan ia sedikit sebanyak seiras apa lagi 'kembar' seperti yang aku sedang alami.Cuma yang membezakan aku masih hidup untuk menaip dan dia...



Petikan entrynya bertajuk 'I Just Realized.....'

In this life, there is nothing that you hoped will actually come true as you imagine…

All the frustration I had in these past few weeks had merge my body and soul for the longest period of time since for so long…

I only hoped that this will not become my breaking point and I can continue to Contribute..

But as matters worsens, I may do things in a suicidal compulsion…

I just hoped it won’t be too quickly..

Anyway.. anyone that reads this.. If I finally departed.. I wish to make sure my family knows EVERYTHING there is to know about me… Even if it was the worst of me.. that was who I am…

God would send me to hell for all that I’ve done but who cares when it was too late anyway…

so that will be my good bye and I hoped it wouldn’t be soon but not too long as well… Living is HARD…

*Perhatikan tarikh ia di post dan tarikh kematian..sebulan..so, tiada siapa yang peduli..




Tidak dinafikan dilema kami meamng sama, sebijik.Lagipun tadi merupakan kemuncak bagi masalah aku dan aku berjaya melepaskannya meskipun seorang diri dengan berjalan kaki sejauh 5 km demi menghilangkan sedikit beban dibahuku.Aku lepaskan dengan ke sebuah cyber cafe untuk bermain 'left4dead2' sehingga menghabiskan RM 7.50 semuanya.


Sebagaimana yang di katakan arwah pada ayat pertama "In this life, there is nothing that you hoped will actually come true as you imagine…" memang, aku sidah kehilangan segalanya juga yang aku impikan.Seluruhnya.Entahlah mungkin masalahnya lagi besar itu Allah sahaja yang tahu.Sesungguhnya arwah sudah tahu 'God will send me to hell' tapi bila kita sudah putus harapan/asa memang begini, kita akan terima semuanya, aku faham sebab aku sedang alaminya.

Setiap kali ke dapur aku melihat pisau, setiap kali ke luar rumah aku memandang kilat.Hanya Allah sahaja yang tahu dan hanya dia sahaja dapat membantu aku sekarang.Satu sahaja penyelamat aku sekarang iaitu SOLAT.Betul kata orang sempurna solat seseorang semua bende akan selamat.

Aku bukan nak kata aku rajin solat ke hape (lagipun memang wajib), tetapi setiap kali bisikan dari syaitan yang direjam datang aku cepat-cepat berwudu' dan ternyata ia terus padam.Ya, sekarang aku memang lemah.Cuba bayangkan dalam beberapa minggu bertimpa masalah datang hanya Allah yang tahu.

Artike ini aku tulis hanya untuk mengingatkan diri sendiri semoga tidak terjebak sehingga begitu.Selagi kepercayaan aku terhadap Allah masih ada selagi itu aku akan selamat.Amin.

Anda nampak sahaja aku gembira tetapi....


TOLONGLAH BAGI SESIAPA YANG SENASIB DENGAN KAMI, JANGAN CEPAT MENGALAH DAN JANGAN MUDAH BERPUTUS ASA DENGAN ALLAH KERANA ALLAH TIDAK PERNAH PUTUS ASA DENGAN KITA =)

sedekahkanlah al-fatihah kepadanya semoga dia diampunkan kerana Allah maha mengampuni.


p/s: sedang cuba memulakan hidup baru dengan perlahan-lahan.Hadapi masa sukar seorang diri memang CELAKA!! =)


69 ada idea nak komen:

auctions berkata... Reply To This Comment

aduh....rmi btol kes nk bunuh diri nie.....dtg cnie jumpa aku boleh bagi motivasi ckit.....hehehe...

Wafiy Suzly berkata... Reply To This Comment

pehh, speechless la.

APi berkata... Reply To This Comment

*dengar lagu disagree : suicide note..

pikah berkata... Reply To This Comment

woah..kau tak hepi ke??

kak ina kl (2) berkata... Reply To This Comment

apasal skerg ni dah jadi satu fenomena anak muda nak bunuh diri..

wanbu berkata... Reply To This Comment

aq menumpang simpati... sob sob :(

Kujie berkata... Reply To This Comment

erk...erk...hero superman kehabisan kryptonite ke

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Al-fatihah kpd arwah..tp bunuh diri bkn penyelesaian pada masalah..hmm..

Jue berkata... Reply To This Comment

neslo.. akak ade.. don't worry.. u r not alone k, mulakan hidup baru, akak sentiasa sokong, insyaAllah ada jalan & harapan.. jgn nk pikir bende2 dosa ni yekk

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

janganlah bunuh diri....!!!

Khairul Antasha berkata... Reply To This Comment

Al Fatihah

semoga arwah ditempatkan di kalangan orang beriman & beramal soleh.. Amin

нαηιмQαtяυηηα∂α berkata... Reply To This Comment

Al-Fatihah..

Jangan bunuh diri tau.. Dengar lagu InsyaAllah sebagai pengajaran dan pembakar semangat.. Huhu..

NuR 'aQiLaH berkata... Reply To This Comment

unimas?
kat jambatan cinta..huhu
perlukah gua berbangga? hmm -_-"

FaKArePa!n berkata... Reply To This Comment

bahaya betol orang dalam dilema ni.. menakutkan..

ZIANA ♥ FARREL berkata... Reply To This Comment

xbaik bunuh diri..byk lg alternatif lain kite bole pkir..

mojamoja berkata... Reply To This Comment

bunuh diri bukanlah penyelesaian yg terbaik..hanya manusia yg pendek akal dan jahilliah saja yg akan melakukannya....

Encik Akmal berkata... Reply To This Comment

kalau kita pun tak hormat nyawa yang Tuhan bagi pinjam, jangan harap la orang lain nak hormat kita lepas mati bunuh diri nanti

ezza alias berkata... Reply To This Comment

innalillah. saya student unimas. tadi bru je jenazah disolatkan di masjid unimas dan terus dihantar ke airport. sekarang ni student unimas dlm ketakutan. sy harap saudari penulis ni, bersabar ya. ALLAH MENGUJI HAMBANYA MENGIKUT KEMAMPUAN HAMBANYA. SEMAKIN BANYAK UJIAN DATANG, SEMAKIN KUAT LA SESEOARANG ITU.

cik Syafiqah berkata... Reply To This Comment

ermmm...
rileks...
chillax...
saya faham bagaimana rasanya saat bebanan dtg bertimpa...
dan terasa sendirian...
juga...
mati itu lebih baik...
*sigh*
btw...
patutkah sedekahkan al-fatihah pada dia?
dia muslim ye?
macam pelik je nama die...
just asking..

http//:kunggu.blogspot.com

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

thanks...

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

yg pg biakan pg..
msing2 ad plihan hdup.
hdup mati urusan kite dgn Allah.
Sdekahkan Al-fatihah utk die.
Wlaupon die mati mcmtu,
tp Wallahualam,Allah itu maha mengetahui..

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Sesungguhnya Allah sahaja yg mengetahui apa terjadi di langit dan bumi..jdikn perkara ini satu iktibar..fkir dlu sblum buat..Al-fatihah

izwanyusof berkata... Reply To This Comment

pemandangan di dunia ni perlu diluaskan..tujuan hidup kena diperjelaskan..

Syuk Ry berkata... Reply To This Comment

bnyak dh kes bnuh diri.. x syang diri tol skung ni..

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

haha.. aku pernah jugak macam ni.. aku, kazen aku, kitorang berdua memang rapat, bila ada masalah kazen aku datang and nak bunuh diri, lepas tu bila aku ada problem aku lak nak bunuh diri, siap berdoa lagi, berdoa kepada tuhan supaya nyawa kitorang kena cabut... reason dia sebab kami rasa kosong, sunyi, bila happy kami akan jadi happy sangat, dan bila sunyi terlalu sunyi, we all rasa nak mati, Tuhan tu dah macam jadi eprmainan, kami dah mainkan Tuhan, Malaikat kami hina, kami minum arak, mempersendakan Tuhan, macam-macam. Sebab nak mati. Stress datang terlalu berat, saya lelaki, tapi bila stress datang, saya memaki hamun, Tuhan, mak saya, abang semua saya maki. Sampai satu tahap saya menangis. Lepas tu, saya ada sorang member bunuh diri dalam bilik dia. Gantung diri. Saya hairan, saya pun nak mati, tapi bila lihat balik, you fikir la, fikir logik, Orang yang gembira, ada lagi yang lebih gembira dari diorang, orang kaya, ada lagi lebih kaya dari diorang, dan bayangkan, orang stress, jika ko rasa ko sangat stress, ko ingatlah,ada lagi orang yang lebih stress dari ko. Sekarang aku dan kazenku yang selalu nak mati dah hidup jauh. Dia kat sabah, aku kat selangor. Aku dapat lihat semula fungsi hidup di dunia. Kau memang akan rasa nak bunuh diri sebab bila stress terlalu sngt, atau kurang keyakinan diri, diejek, dihina. Janganlah mudah mengalah. Aku dituduh mencuri, bukan oleh orang lain, tapi keluarga sendiri. Aku dituduh mencuri. Orang tu aku belikan hadiah harijadi, tapi siap tuduh aku pencuri wallet dia. Mak aku mula rasa lain. Mula ingat aku penagih dadah. Bayangkan, kerja yang aku nak xdapat2. Aku berkelulusan tinggi. Tapi tak dapat kerja yang aku idamkan. Kawan-kawan dah berjaya, dah ada rumah. ada kereta. aku xda apa2, menumpang dirumah family yang menuduh aku mencuri dan memandang serong terhadap aku. Kalau aku nak bunuh diri, aku dah bunuh diri. Tapi aku ingat something, semua ni jadi ada sebab. Aku tengok bintang waktu malam, luas pandangan, aku buat keputusan keluar dari rumah, bukan lah lari, tapi minta izin, keluar and pergi ketempat lain iaitu rumah ayah yang berada di selangor. Aku selamat, alhamdulillah. aku masih hidup. Hidup ni, kita jangan terlalu Menyimpan apa orang cakap pasal kita, hidup kita kita yang tentukan, kenapa kita nak fikir pasal apa orang cakap. Jangan lah bunuh diri, jangan minta mati. Kalau kau penulis rasa susah hati, just e-mail kepada aku. Atau sesiapa pun rasa sunyi dan rasa sangat berat hati atau rasa nak bunuh diri, tolong mengadu kepada saya. e-mail kepada saya. Saya betul2 paham apa perasaan kamu. Izinkan saya memberi kata2 yang tak la semulia mana tapi pecayalah.. saya adalah orang yg amat memahami keadaan ini. Terima kasih. e-mail : eatmelive@yahoo.com

little bro Syah_ameer berkata... Reply To This Comment

salam.. =) haha..dah post komen kat fb like tadi..nk tulis sini mls lak..haha..pnjg nti..hehe.. ape2 pun Saya Eiymer Izhan Habdi Ahmad (facebook) akn mnjadi rakan pendengar/chat/msg mngenai motivasi diri kite.. kita jgn mudah terjebak dgn kunci kuasa bisikan iblis yg mbisik kebinassan kpd diri kita. Benar, kehidupan byk cabaran, itulah khidupan..shiggakn ada yg ta mmpu mnanggung nyew..ingat la.. Allah itu mnyayangi kite dngn dugaanNya.. supaya ada muhasabah diri untuk kite..-jangan penah mngalah- http://syahameer.blogspot.com

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

alFatihah buat dia ... moga Allah mengampuni dosanya krn tlh mencabut nyawanya sendiri sblm tiba masanya .. Allah Maha Pengampun .. buat dia yg cuma aku knal melalui namanya, damailah kau di sana ... kau tlh lakukan pengorbanan BESAR demi membuka mata semua pihak ... bg yg tidak mengenali dirinya , hentikan segala tohmahan ... krn anda tidak lakukan sedikit pun utk meringankan beban masalahnya semasa hayatnya meskipun dia berada d hadapan mata anda ... maka, seeloknya, sedekahkanlah alFatihah buatnya ..

Ifti Larina berkata... Reply To This Comment

yupp dah tau kisah nie. hmm dah la india muslim. mesti mental depression tahap gila2 punya tuu

Nessa Erisha berkata... Reply To This Comment

=.='

Sulaiman Akhlaken berkata... Reply To This Comment

Gua ada sumpit beracun. Lu nak pinjam tak?

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

org yg nk bunuh diri kalo ada mslh sbnar nye org yg suke wat hal sdirik je..jenis pendam2 sorang2..yg jenis lyn prasaan sorang2..pastu bunh diri..x ke menyusahkn org namanye tuh..

bunuh diri ni dosa besar dan x dpt tempat d sisi allah..niat bunh diri pon dah haram..

igt lah..menziarahi, memandikan, mengkafankn dan hal yg berkaitan mengurus mayat org yg membunuh diri adalah haram bg kita...kerana org yg dah d laknat oleh Allah adakah kita perlu kasihan???

renungkan........

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

lantak ko ler...

a little less conversation berkata... Reply To This Comment

ko ni x abis la weh..mai sini, ak bwk mu ronda2 tgk anak mami..haha

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

pernah terfikir mo mati wen so called putus cinta but i tot long enuf about my mother and yes it solved everything. i mean, what the hell i wanna burden ma self in fact lotsa people still love me...God owez test us but plez be matured and face ur fearness, in this world nothing is impossible bcuz d word itself said im possible...chill babe, grab any change ur had. hold it as hard as u can..

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Sabar ye... Don't give up...

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

menjadi insan di bumi ni,walau kosong manapun kita masih ada pilihan...tetapi apabila menjadi arwah tiada apa yg boleh di buat melainkan terus dengan penderitaan pun penyeksaan berganda . maknanya masalah tidak selesai juga.

AnNa FaRHaNa berkata... Reply To This Comment

al-fatihah untuk beliau...kamu jang mudah patah semangat ya...sentiasa dekatkan diri dengan Allah..tak ada satu manusia pun yang tiada masalah..saya juga pernah mengalami masalah kemurungan..rasa sangat2 give up..tp,mcm awk kata..bila kita dekatkan diri dgn Tuhan,kita akan dpt balik ketenangan tu...bila sy sedih,rasa give up,saya akan fikir ibu bapa saya..merekalah kekuatan hidup sy..sbb tu apa2 nak bt pun,fikir mak abah kita ok..kesian kat diorang...seorang sahabat sy pernah berkata,jangan kita mintak Allah ringankan beban masalah kita..tapi,kita pohon padaNya agar dikuatkan iman kita utk menghadapi segala apa jua cabaran hidup..Dia sayangkan kita,Dia nak kita selalu ingat pada Dia...sebab,manusia hanya bila mereka susahlah,baru ingat pada Dia..ketika senang,kita alpa..wallahualam..

jemput ke teratak buruk saya..=)

http://www.syurgacintaa.blogspot.com

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

lebih baik lupakan ja masalah itu........ aq pun banyak masalah tapi aq berserah saja kepada yang maha kuasa TUHAN ....MISS BONZAI

bwg berkata... Reply To This Comment

Hadapi masa sukar seorang diri memang celaka...aku pn tgh menghadapi saat plg sukar dlm idup aku kebelakangan nie...aku ilg beribu, bakal di declare bangkrup, lost my family n friends love...pnh gak trpk, hbskn je riwayat nie..tp sbb tringat semua insan yg aku syg........smg hati ini kuat mnghadapi semua nie....

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

BILA HIDUP HANYA MEMANDANG DUNIA SEMATA-MATA INILAH JADINYA, PUTUS ASA DGN ALLAH.
BETAPA BESARPUN MASALAH YG MELANDA, LIHATLAH KPD NIKMAT YG ALLAH TLH BERIKAN KPD KITA, DAN BERSYUKUR.
DLM DUNIA NI, RAMAI ORG YG DITIMPA MASALAH DAN LEBIH RAMAI YG MGHADAPI MASALAH LEBIH BERAT DARI KITA.
ALLAH DAH KATA - DIA HANYA MENGUJI HAMBANYA MENGIKUTI KEMAMPUAN HAMBANYA. TAPI RAMAI YG BURUK SANGKA DGN ALLAH DAN MELEPASKAN DIRI DARI RAHMAT ALLAH.
NATIJAHNYA - IKUT JLN SYAITAN DGN MBUNUH DIRI. BIAR APAPUN ALASANNYA, NIAT TDK PERNAH MGHALALKAN CARA...

WALLAHUALAM

Sudin Shaari berkata... Reply To This Comment

Tapi kenapa orang seperi rasa dirinya bagus bila keluarkan hujah ala-ala agama kepada orang yang nak bunuh diri?

Aku rasa kalau kau berhujah bersyarah tentang agama dan hukum orang nak bunuh, aku rasa lagi la orang tu nak bunuh diri.

Suara dalaman di dalam orang nak bunuh diri itu aku rasa lebih kuat daripada hujah agama engkau. Aku tegaskan di sini, aku bukan anti agama. Tapi tengok keadaan la beb kalau nak bersyarah pun.

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Mihakisa:

Hidup memang tak jauh dari dugaan tapi dengan cabaran yang kita lalui itu menjadikan kita lebih dewasa. Cuma nak berkongsi, saya pun banyak lalui kesusahan dan berkorban banyak benda dalam hidup.

Cuba bayangkan kalau anda di tempat saya, ibu ayah bercerai masa darjah 5..Ditinggalkan kat kampung dgn arwah nenek yang masa tu buta. Kais pagi makan pagi..Nak tak nak ,sebagai anak sulong (3 bradik), saya kene tunjukkan tauladan yang baik..Membesar tanpa kasih sayang ibu bapa..

Bila dah besar..dah keje..senang sikit..Jumpa lelaki yang kononnya teman sehidup semati..Lelaki yang saya anggap baik dan hormati main kayu tiga..Putus tunang 2 bulan sebelum kawin..Genap 2 tahun bertunang, 7 tahun hubungan perkenalanan..(Kalo jalan hidup saya buat cerekarama TV3 confirm rating tinggi.hmmm)

Kalaulah saya lemah iman, xde pegangan kuat..x ingat Allah..banyak sebab saya boleh jadikan tujuan untuk bunuh diri..saya takkan jadi siapa saya sekarang..

Tapi percayalah sahabat seagamaku..Allah itu Maha Adil dan Mendengar..dan percayalah setiap yang berlaku itu ada hikmahnya..Sesungguhnya sabar itu separuh daripada iman..

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

anda memerlukn teman utk mluahkn prasaan anda..
jgn biar mslha dna mbebani diri anda...
kongsikn bersama rakan2 anda..
mgkin sdikit sbyk dorg bole mbantu..
wlpn skadar mjadi pdengar yg setia..
n jgn tburu3 mbuat kptsn yg x wajar n rasional..
carilh teman n kgsikn bsama..

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

kenapa bodoh sangat...tau pegi neraka masih juga mau bunuh diri. kat neraka tu ada jalan masuk tapi tiada jalan keluar. lagi satu kenapa cakap 'sudah terlewat'? selagi jam masih berdetik, kita ada masih ada masa dan kesempatan... sia-sia bagi setiap orang yang mempunyai akal yang pendek dan cetek. kasihan dia yang dah mati, mesti dia menyesal sekarang dan sedang mengalami kesakitan hukuman di neraka...itu kata pepatah, menyesal kemudian tak berguna...

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

kenapa bodoh sangat...tau pegi neraka masih juga mau bunuh diri. kat neraka tu ada jalan masuk tapi tiada jalan keluar. lagi satu kenapa cakap 'sudah terlewat'? selagi jam masih berdetik, kita ada masih ada masa dan kesempatan... sia-sia bagi setiap orang yang mempunyai akal yang pendek dan cetek. kasihan dia yang dah mati, mesti dia menyesal sekarang dan sedang mengalami kesakitan hukuman di neraka...itu kata pepatah, menyesal kemudian tak berguna...

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

sekarang da byk kes rogol kt unimas dan hanya mendiamkan diri kerana takut malu...ape kejadah nk jadi ngn unimas...dekan makan taik byk...bodo nk mampus.....

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

janganlah bunuh diri.. sebab esok masih ada.percayalah bahwa esok pasti ada kemenangan.. percayalah didalam hati bahwa kamu dan saya adalah org terpilih untuk berdepan dgn situasi ni. Allah takkan memberi ujian melebihi kekuatan umatnya..believe there have someone special that hv create for u. someone that will make u feel peace(^_^)..

ju berkata... Reply To This Comment

ak tertanya2 akn kisah ini...

Roy berkata... Reply To This Comment

Aku google melayu dan bunuh diri, terjumpa blog kau. As you might have expected, ye, memang aku pun terfikir nak bunuh diri.

Penat, letih dan aku rasa aku tak mampu nak ubah ape2 dah dalam hidup aku. Bila jumpe entri ni, memang aku menangis baca. Aku bukan orang yg hidup susah sampai nak makan pun tkde duit, family pun bukan tak supportive cuma aku bukan orang yang suka hati nak pour semua masalah kat family atau sapa2. Even kawan baik aku sendiri pun, tak tau ape masalah aku. Lone ranger.. tapi aku mampu put up a poker face depan semua orang. buat2 happy. bila sensorang, mula rasa depressed.

aku sendiri pernah cakap, orang yg membunuh diri ni satu kerja yg tak berbaloi.. sebab bila dah mati, masalah tak selesai pun. tapi.. macam kau cakap la.. memang celaka nak hadap semua ni sorang2. aku harap tuhan tu sayang lagi kat aku.. benci jugak ada orang yg kita trust tapi bila time2 genting macam ni, haram taknak tolong. pada aku, orang2 yg depressed macam aku, perlu sokongan yg berulang-ulang kali. sebab rasa menyesal pada kesilapan dulu akan datang balik bila satu masalah baru datang. itu yang paling shitty aku rasa laa..

tapi..takde orang yg larat nak be by your side, ulang2 kali bagi kata semangat..

al-Fatihah untuk arwah.. aku doakan kau jugak.. supaya dapat hadapi hidup dengan chin up! thanks for the entry.. aku seriously..hargai ape kau tulis..

shah berkata... Reply To This Comment

kuatkan mental..
hidup ni penuh cabaran..

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

salam.

aku tgh depressed sekarang. aku terpikir nak bunuh diri. aku google dan jmpe blog ni...sbnrnya dah lama aku simpan perasaan nak bunuh diri ni. hidup memang palat. aku dah hidup 23 tahun tapi aku masih xtahu tujuan sbenar aku hidup. segala yang aku buat aku tak tahu tuhan terima ke tdk. kdg2 aku lebih suke dok sorang2 dari bersosial...sbb aku tak dilahirkan dgn bakat bersosial...dpn crowd aku jadi kekok, nervous aku rasa smua org tgh pandang n nak cari silap aku. aku low self esteem. dan xpercayakan diri. aku mula hilang keyakinan bila parents aku bercerai. dan spanjang pergaduhan mereka aku tahu yang mereka bercerai dsebabkan aku. aku punca family aku berpecah. aku tdk dilahirkan sempurna. bapa aku bencikan aku. kami adik beradik hidup dgn mak. bapa pilih hidup dgn pompuan lain.

lepas bercerai hidup kami mmg susah. janda mmg takde tmpat dlm masyarakat. fmly kami sering di pandang serong & tetangga selalu make fun of us. aku ksian tgk mak yang terpakse keje kilang syif mlm bersengkang mata dan balik pagi sbb kami ada adik kecil. malam kami adik beradik tlg jaga adik pling kecil yg masih menysu botol. siang mak akan ambil alih jaga kerana masa tu kami semua dah ke sekolah. kami masa tu tak mampu utk upah baby sitter. jiran syak emak buat kerja tak elok mlm2. masa tu aku baru brumur 12 thun. dari situ prasaan anti-sosial trhadap masyarakat wujud. aku tak mudah percayakan orang. aku benci jumpe orang yg aku xknal. i've became a true loner.

yuran sekolah jgn cakap...nama ni da bape kali kene panggil dlm kelas. tapi buat tuli je. g skolah xde dt blanje, dt hnye utk tmbg bas pegi balik je. blik rmh baru dpt mkn. dpt mkn skali shari pun da cukup. bapa xpnh amik tau pasal nafkah kitorang.

sampai sekarang aku benci bapa aku. dan sampai sekarang aku dpt tgk kat wajah yg dia tak dpt terima aku. pnh bila aku dpt tawaran univrsiti bt engineering course kat uitm, dia boleh bt dek je. sikit pun xde prasaan bangga lgsung. siap boleh comparekan lagi dgn anak sedare belah dia yg dpt study kat UM. dia ckp stakat msuk uitm ni xde stndrd. pti bagi aku tu anugrah pling beso dr Allah. at least aku tak habiskan masa keje kilang. sbb aku da tau cmne penatnye keje kilang msa lpas abes SPM dulu. bila pikir hal ni aku jadi stress. knapa la aku lahir bawa sial kat sume org.


pengalaman lama membentuk diri aku sekarang. bila dpt masuk univrsiti aku sedar yg aku lain dari mber2 aku. dari segala sudut. dorg semua ceria dan berkeyakinan tinggi..tapi aku tak. aku slalu cube escape bila dorg try tnye tntang family aku. aku kdg2 cmburu bila lepak rmh mber, aku tgk fmly dorg closed n bahagia. aku tau yg hubungan fmly membentuk jati diri anak2.

sgala apa dlm hidup aku jalani sendiri dgn try and error. aku tak ade banyak contoh dri parents utk aku jadikan teladan. aku bencikan hidup aku. skg aku dah bkerja. still aku tak bahagia dgn diri aku. aku tak tau ape tujuan aku diciptakan.
aku lost dlm hidup. member2 aku yg aku knl masa kecik dan masa study dulu skarang dah mncapai bnde yg terbaik dlm hidup mereka. tpi aku ttp mcm ni...prasaan curiga trhadap org masih kuat.

aku harap Allh tetapkan iman aku...aku sangat lemah. bahagia bagi aku mcm ilusi je. ya Allah, aku tau aku bnyk berdosa, tpi kdg2 aku bersyukur dgn ape yg aku ada sbb aku yakin sebesar mana dosa hambaNya, pengampunan Allah lagi besar daripada dosa2 yg hamba dia pnh lakukan.

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

kesian kalau kita tertewas dengan masalah yg dihadapi, lebih2 lagi syaitan suka berbisik supaya menemaninya ke neraka..haha..aku sendiri pun kadang2 menghadapi masalah ini sehingga hilang kawalan..tp memang betul, bila ada masalah seelok2nya pergilah solat berjemaah ke masjid atau surau dn jangan bersendirian..bila bersendirian syaitan akan jd teman..bila kita berjemaah begitu terasa suatu kuasa yg dpt mententeramkan hati kita..aku pernah tergerak nak bunuh diri, tp cuba berfikir waras "hidup tak semestinya gagal utk selamanya"..kita hilang yg kita impikan hari ini, pasti ada ganti yg jauh lebih baik dari itu..selalulah bersolat berjemaah kat masjid atau surau, insyaallah Allah takkan biarkan hambanya dalam kesulitan selagi kita mengingatiNya..Ingatlah siksa neraka lebih sakit dari kesakitan dunia..

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Bila mempunyai perasaan bunuh diri, neraka & dosa sudah diketepikan. Yg tinggal hanyalah cara untuk confirm tamatkan hidup ini.Lg pun, org yg nak bunuh diri tidak akan fikir lg indahnya dunia untuk meneruskan hidup.

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

takpe... setiap masalah akan jadikan aku terus kuat dan lebih berdikari sendiri dalam menjalani hidup ini. biarpun aku menjalani hidup ini seorang diri.aku akan pastikan hidup aku berjaya di dunia dan akhirat....biar kau dicemuh oleh penduduk bumi tapi kamu dipuji oleh penghuni langit.

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

ohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh noooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

didalam setiap sepende pasti ade bulunya...itulah yang hanya mampu saya ucap kan nyer pun aduhai nyer..

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

ingatlah agama mu sesungguhnya ia melarang kita membunuh diri. cabut nyawa itu adalah urusan allah dan janganlah kita hendak menentukannya. Kamu akan menyesal hingga bila-bila di alam mendatang nanti kerana tiada lagi pengampunan untuk itu...masyaallah.

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

ermm...x sgke tgh google bleh terjumpa pasal ni...(mmg tgh mencaripun isu ni)aq pun same mcm segelintir dari mereka kat cni ade perasaan utk bunuh diri...perasaan ni datang sejak aq dari form 2 lagi ....rase hidup aq x bergune kat sume org(lagi2 aq ade masalah sosial stress jekk m,manjang).....lepas habis sekolah aq cube smbg dip dlm bdg yg perlukan komunikasi iaitu perhotelan(chef) ... tp aq berenti ats sebab2 yg ditakdirkan(sbb tp still x bleh ubah) ....aq adik beradik cume 3 org ..jika ade yg spoil akan jelas nmpk jika nak dibandigkan mrk yg punye adikberadik yg ramai.....skrg kakak aq jd guru...adik aq bru abs belajar dlm bdg kejuteraan awam......tp aq cume m,punyai SPM sebagai bukti aq pernah belajar ......skrg berkeja pun asik melompat2 sebab aq bab komunikasi pun aq fail....jika ade masalah jek aq bernti......mak aq pun selalu bandingkan anak org lain yg pandai2....walaupun dia x tuju straight kat aq tp aq paham mksd dia...sebab dia hnya ckp bile ade aq je kat ctu...klu ade akak aq @ adk aq x penah bangkitkan..... mase aq tulis ni pun dia baru bgkitkan isu yg same.....helll...knp aq ditakdirkan hidup.....hidup aq hanya memalukan sume org yg b,kaitan dgn aq...lebih2 lagi akak aq...adk dia FAIL sebagai seorg manusia....aq xde kekuatan utk hidup dan juge xde keberanian utk bunuh diri.....aq hanya diawangan menungu NYAWA AQ DICABUTTT....klu TUHAN ble bg jawapan straight kat aq knp aq hidup.......:(

Unknown berkata... Reply To This Comment

Dekatkan diri dgn Allah...moga hati mjadi tenang n kuat....mmg susah tpi plahan2 n terus bdoa

Unknown berkata... Reply To This Comment

Dekatkan diri dgn Allah...moga hati mjadi tenang n kuat....mmg susah tpi plahan2 n terus bdoa

Unknown berkata... Reply To This Comment

Dekatkan diri dgn Allah...moga hati mjadi tenang n kuat....mmg susah tpi plahan2 n terus bdoa

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Ya, teruskan bunuh diri. Jangan ragu2,, panjat bangunan tinggi dan terjun. Pastikan kepala terhempas trlbih dahulu kerana ia akan mmbuat kesakitan terasa sekejap...

Korang kne cakap cmni kt org yg nk bunuh diri tu. Sebab makin dilarang karang dia makin menjadi. Hahahahaha

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Thanx bg info2 cmni.. Panadol sepapan dgn coke dah ada depan mata.. Tunggu nk telan je.. Ble baca blog ni rasa lega... Harap2 dapat la stopkan perasaan ni smpai PMR nnt.. Thanx sgt.. :)

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

semakin kusut pemikiran kita, semakin banyak kelemahan kita. Oleh itu- bertenanglah. Jika tidak dengan mudah kita akan dapat ditumbangkan

Sarah Adam berkata... Reply To This Comment

Ajal maut d tgn allah. .smua da tertulis. .cara kte mati. .tmpt nye d mana. .pkul bpe, hr ape. .sbg mnusia yg msh hdup. .kte cume ambik iktibar je. .elak kn dr dduk sorg2. .sntiase bergaul. .wallahualam

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

nak bunuh diri ~ nak bunuh diri ~ WAHHAHAHAHAHA !!

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

x sangka kisah ni btul2 trjadi.. alfatihah kpd arwah

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Aku pun sama bila jumpa ramai orang aku rasa macam dikutuk..

gadisbiasa berkata... Reply To This Comment

Sy mrupakn alumni stdnt unimas, spatutnya klau arwah msh hdp kmi sm graduate tp bkn rezeki arwah..jgn lh mbuat sangkaan yg xbaik, kta pun xthu apa yg trjd.. Sedekahkn sj al Fatihah.. Klau blh sy mtk pnulis blog ni padamkan entri ni demi mjg perasaan ht kluarga arwah dn mghormati arwah,. Kpd yg nk bunuh dri 2 lupakn lh niat anda, brsyukurlh jd org islam.. Sy revert islam dn kluarga xsuka, klau nk ckp satu2 mslh mmg xkan hbs. Pnah sy bptus asa tp utk apa? Sy brsyukur,moga2 dugaan dn mslh yg sy hdapi mjdkan sy lbh dkt dgn Allah s.w.t . Alhamdulillah, wlau sy xda sapa d dunia tp sy ada Allah..

Catat Ulasan

I'm only responsible for what I post NOT for what you understand