Jika Aarif Rahman (Aarif Lee) Itu Muslim, Mungkin Bruce Lee...

Aarif Rahman, secara skeptikal dan stereotaipnya mesti masyarakat kita akan menganggap nama sebegitu hanya untuk orang melayu dan arab.Sebagaimana nama robin van persie yang dikatakan islam, kalau islam kenapa namanya robin?Jika anda berkata sedemikian sememangnya anda seorang yang tipikal dan agak-agak dalam dunia yang praktikal ni boleh lah berubah.

Aarif Rahman atau juga dikenali sebagai Aarif Lee sebenarnya nama seorang cina yang mempunyai bapa yang melayu (malaysia),arab dan kantonis (cina) dan ibu seorang hong kong.Dia merupakan seorang penyanyi dibawah naungan leon lain di hong kong.
Penyanyi dan pelakon Hong Kong ini mula menjadi artis sekitar 2009.Pada tahun 2010 anak muda yang lahir pada 26th februari 1987 ini telah memenangi 'Best New Performer' di 29th Hong Kong Film Festival, dari filem 'echoes of the rainbow'.

Aarif Rahman a.k.a Aarif Lee


Aarif Lee menjadi topik perbualan setelah dia membintangi filem biografi terbaik pernah dicipta yang berdasarkan buku dari adik bruce lee sendiri iaitu 'Bruce Lee,My Brother'.Dia yang memegang watak sebagai bruce lee sendiri yang sememangnya agak kena dengan namanya serta personalitinya.

Tentang agama islam atau muslim kah dia itu tiada sumber yang boleh memberi kepastian...mungkin dengan meng'add'nya di facebook atau twitter boleh mengetahuinya.

Kerana di zaman sekarang kebanyakan islam dan muslim hanya pada nama dan bukan mempraktikkannya.Jadi jangan la terlalu skeptikal dan stereotaip bila seseorang itu mempunyai nama islam tetapi tidak mempraktikkannya..seperti artis-artis bollywood..

mengikut dari sumber pembacaan di forum-forum dia ada memiliki anjing dalmatian dan tiada siapa dapat membuktikannya ia perlu keluar dari mulut orang itu sendiri.

Aku dapat rasa mamat aarif rahman ni akan jadi fenomena kat awek-awek yang minat korea, jepun dan cina kerana mukanya yang mix seakan-akan 3 bangsa tersebut.Dia bangga menggunakan nama arab sebagai stage name lagi kenapa bukan kita ye dak cik sally (salimah), kak jean (jenab) serta mak cik moon (maimun)

Dan jika ada yang mengetahui status keislamannya boleh lah berkongsi di ruangan komen di bawah..

anda fikir anda tahu Jika Aarif Rahman (Aarif Lee) Itu Muslim, Mungkin Bruce Lee...? anda fikir sekali lagi...

assalamualaikum...

*orang yang lahir 26hb ni semuanya berbakat dan kacak kehkehkeh


16 ada idea nak komen:

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

bangsat lu maling asal ngebacot bojog sak pelot wah bekhjuluk loq jeggol anjing celuulok

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

@Tanpa Nama pegi mampos ko...bangsa ko pon maling..curi seni dr kepulauan solomon dan filipina...puki ko bsr

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

bila ada nama arab or ke"islaman" tak perlu kita la terus nk judge dia tu sepenuhnya islam..

nk pulak, ddk dipersekitaran bukan Islam..so faham2 aje la..unless bapanya betul2 terapkan keislaman pd anak2nye...

Living the truth berkata... Reply To This Comment

Typical orang malaysia, nama dibuat gaduh.
Hey.. get your life out of the box!
You guys dah biasa living in cubical between being malay, chinese or indian.
World is more that that, dudes!

Kenapa ko tengok orang harus dari apa dia punya agama ke ato apa dia punya race?
Free your mind, folks!
Religion is not a guarantee that someone is in the "right path"
The truth is only how you understand your relation with The Almighty and how you apply your knowledge for mankind.

Tak payah kecoh pasal orang lain!

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Betul, kalau misalnya semua orang di dunia ini Islam, ko pasti kalau ko mati anak masuk sorga?
Mind your own business!

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

Org Melayu mmg macam tu. Bongok.

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

akumijae ni yang skeptikal dan stereotaip sebenarnya, tapi cakap orang pula..

dragon in jail berkata... Reply To This Comment

Hahaha... Malay? Melayu tuh sampah... That's all folks!!! Sampah yg pengen jadi plastik tp "never become real" f..k off

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

F..k off tu ape?

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

spekulasi kecik je tapi diperbesar2kan sampai cakap yg bukan2 *kurg sopan ... jaga tepi kain org je tapi kain sendiri tak mahu jaga .. errr

Aida berkata... Reply To This Comment

Sy ada menemui satu post di dlm fb yg mengatakan dia mempunyai darah seorang Islam di mana membawa maksud bhwa dia mengaku dia adalah seorang Islam tetapi dia dibesarkan bkn dgn cara agama Islam, iaitu mengikut agama Kristian.. Sy x tahu sama ada dia murtad atau x kerana sy x ada hak utk menentukan.. Nshat sy kpd pemilik blog, jgn pedulikan komen2 negatif yg org lemparkan.. Jaga tepi kain ke tgh kain ke, sbgai seorang Islam sesiapa pun akan rasa nk menegur klau ada org yg sepatutnya beragama Islam tp x amalkannya.. Sekurang2nya solat krna solat tiang agama, sy tahu sy x lyk utk berkata begini sbnarnya krna sy punx smpurna.. Sy x kata sy ni baik sgt, alim atau sy dijamin masuk Syurga tp sekurang2nya saya / kmi sbg org Islam tlah berusaha utk masuk ke Syurga Allah.. Selebihnya mklumat mengenai artis tersebut tdak sy ketahui.. Wallahu'alam.. Assalamu'alaikum..

angela qiu berkata... Reply To This Comment

Bodoh. Dia sebenarnya org islam tpi mereka tlh tukar agama ke kristian kerana mereka berpendapat islam undang2 terlampau ketat! kalau nak tw sngat pergilh menemu bual dia, botoh!! And Bruce Lee tiada kaitan dgn agama islam!!! kau pernah nampak kan bruce lee makan babi di wayang?? so takkanlah islam mw makan babi kn?? bodoh!

Joe Radzif berkata... Reply To This Comment
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
sabariah mad dorm berkata... Reply To This Comment

apalah korang ni.. yang aku paham ada satu temuramah mengatakan dia dilahirkan dalam keluarga Islam, tetapi dibesarkan di kawasan yang dipengaruhi bukan Islam, dia dia tahu dia mempunyai keturunaan yang beragama Islam, tapi dia taknak praktik agama Islam. artis kat malaysia bersepah kot macam tu. malam lepak clubbing, balik mabik2, skandal sana- sini, dosa pahal diorang diorang lah tanggung. kita sebagai sahabat, atau kenalan atau pape sahaja, doakan lah dia agar dia terima hidayah dari Allah secepat mungkin.

bab yang mempertikaikan melayu tu sampah, lantak la.. cina ke, orang putih ke, negro ke, kesimpulanya bila mati sama sahaj bawa kain kapan masuk kubur. mungkar nangkir tak tanya kau tu melayu ke, cina ke, negro ke, dia tanya " siapa tuhan kamu?"jadi tanya pada diri kamu sendiri, kamu ini mem"praktik"kan Islam ke sedangkan sesama Islam kamu boleh hina kami sampah? saya orang malaysia berketurunan indonesia dari surabaya dan belajar di Uitm Shah alam. macamana tu?

sabariah mad dorm berkata... Reply To This Comment

no wonder la indonesia tak maju maju masih miskin sebab mentaliti tak boleh bekerjasama

Jiǎndān Xiānshēng berkata... Reply To This Comment

Kenapa bawa-bawa Indonesia?

Catat Ulasan

I'm only responsible for what I post NOT for what you understand